Milliyet Ege / Sanat Tadında Yenilikhane

05 Ekim 2022

Mey I Diageo’nun, Alaşehir tesislerindeki inovasyon merkezi Yenilikhane, ülkemizin ilk kraft ürünlerine imza atarken, Refik Anadol ile Ethem Onur Bilgiç’in eserlerine de ev sahipliği yapıyor

Mey | Diageo’nun pandemi döneminde 18 milyon liralık yatırımla faaliyete geçirdiği inovasyon merkezi Yenilikhane, sektör profesyonellerini Türkiye’de ilk olan kraft ürünler ve yeni bilimsel çalışmaların yanı sıra yenilikçi sanatla da buluşturuyor. Yenilikhane’de şirketin uzman kadrosu yeni inovasyon ürünlerinin formülleri üzerinde çalışırken, bu hummalı çalışmaya yapay zekâ ile yeni nesil çalışmalar üreten sanatçı Refik Anadol’un görkemli bir görsel eseri ile ünlü çizer Ethem Onur Bilgiç’in animasyonlu eskizleri eşlik ediyor. Pilevneli Galeri aracılığıyla Mey Diageo sanat arşivine katılan Refik Anadol’un mapping teknolojisiyle desteklenen sürükleyici eseri, ayna enstalasyonuyla kompoze tasarlanan bir odada üç boyutlu kinetik ve arkitektonik bir alan yaratıyor. Dijital “markalar holü”’nün duvarlarını ise Ethem Onur Bilgiç’in markaları temsilen çizdiği eskizlerin Baran Baran tarafından hayata geçirilmiş animasyonları süslüyor.

Yeni Yolculuk projesi

Ağustos 2021’den itibaren hayata geçirilen Yeni Yolculuk projesi, Alaşehir fabrikasında, rakının tarihi, üretim süreci, Yenilikhane ve kraft üretim faaliyetleri ile Rakı Duyusal Çemberi ve aroma profillerinin anlatıldığı özel bir etkinliği kapsıyor. Kraft rakıların reçeteleri, tesisteki, 5000 litrelik normal rakı üretim imbiklerinin 1/10 ölçeğinde 500 litrelik versiyonu olan iki minyatür imbikte yapılan denemelerle hayata geçiriliyor. Bu imbikler şirketin inovasyon ve kaliteden sorumlu ekip liderlerinin annelerine Saadet ve Reyhan isimlerini taşıyor.

Duygusal Çember bir ilk

Mey|Diageo Kalite, Teknik ve İnovasyon yetkililerinin Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr.Turgut Cabaroğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Merve Darıcı ile birlikte iki yıl boyunca yürüttükleri çalışmanın sonucunda rakının aromatik dünyası ve duyusal çemberi tanımlandı. Bu çalışmaya ilişkin makalenin dünyanın önde gelen hakemli gıda bilimi dergisi Foods’da yayımlanmasıyla rakının duyusal çemberi uluslararası literatüre girdi ve bilimsel olarak tescil edildi.

Bağlarda yüzde 50 su tasarrufu

TEKEL’in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesi sonucu 2004 yılında kurulan Mey; o günden bu yana önceliğini süreklilik, kalite ve inovasyona verdi. Şirket, kalite standartlarının korunması için 9 farklı lokasyonda yer alan laboratuvarları, merkez ofisi ve merkez laboratuvar birimlerinde 40 kişilik uzman kadroyla uluslararası metot ve standartlara uygun olarak çalışıyor. Alaşehir’deki su rezervlerinin sürdürülebilirliği konusunda da hedefler oluşturan şirket, Şahyar bölgesinde 60 hektar büyüklüğündeki alanda; çiftçilerin bağlarındaki ürün kalitesinin artırılması, verimin yükseltilmesi, bağcıların gelirinin arttırılması amacıyla damla sulama yapılabilecek bir alt yapı oluşturdu. Projeyle kullanılan su miktarında yaklaşık olarak %50 tasarruf sağlandı, kurulan alt yapı ile 15,192 m3 suyun geri kazanıldı. Proje ile gelecek yıl 40 bin metreküp suyun geri kazanım hedefleniyor. Böylece geri kazanılacak toplam su miktarı yaklaşık 16,2 olimpik havuzun hacmine eşit olacak.