Capital / Yönetim Kurulunda Kadınların Olduğu 29 Güçlü Şirket

01 Kasım 2021

EN STRATEJİK BAŞLIK

Kadın dostu şirketler, sadece kadın istihdamını değil daha bütünsel olarak çeşitlilik ve fırsat eşitliğini stratejik boyutlarda ele alıyor. Çeşitlilik ve fırsat eşitliği politikalarıyla sürdürülebilirlik raporları ve cinsiyet endeksi gibi platformlarda şeffaf raporlamalar yaparken pek çok eşitlikçi inisiyatifin imzacısı ve taahhüt vereni oluyorlar.

Capital Dergisi, 2020 yıl sonu kadın çalışan, kadın yönetici ve kadın yönetim kurulu üyesi rakamlarını sorguladığı “Kadın Dostu Şirketler” araştırmasını, bu yıl 9'uncu kez hazırladı.

Peki bu "Kadın Dostu Şirketler" kadın çalışan oranlarında hangi noktayı hedefliyor? 2021 araştırması işte bu soruya verilen yanıtı ortaya koyuyor.

Örneğin Borusan Grubu, Borusan Eşittir Platformu kapsamında hayata geçirdiği Cinsiyet Gözlüğü Programı ile 3 yıl içinde tüm şirketlerde üst yönetim kademesinde yüzde 30, orta yönetim kademesinde yüzde 40 kadın oranına ulaşma, üst ve orta yönetim işe alım ve terfi sürecinde en az bir kadın adayın kısa listede olması, Liderlik Fakültesi'nde yüzde 50 kadın oranının teşvik edilmesi için çalışıyor. Grup 2023 yılına kadar da ofis çalışanları için tığımızda ise 2020'de Türkiye'nin 156 ülke içinde 3 sıra daha gerileyerek 133 üncü olduğunu görüyoruz. COVID-19 nedeniyle kadın ve erkekler arasındaki makas iyice açıldı. Verilere göre pandemide, çalışan kadınların yüzde 5'i, erkeklerin ise yüzde 3,9'u işlerini kaybetti. Pandemiden önceki son raporda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için en az 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için ise 257 yıl geçmesi gerektiği belirtiliyor. Bu yıl pandeminin de etkisiyle cinsiyetler arası uçurumun küresel ölçekte tamamen kapatılmasının ancak 135,6 yılda mümkün olacağı tahmin ediliyor. Bu genel tablo, yıllardır Türk iş dünyasının öncü şirketlerinin "kadın istihdamı ve liderliği" yaklaşımlarının yönünü belirliyor. Türkiye'nin kadın dostu şirketleri, kadın istidamı, kadın çalışan oranları ve kadın liderliği başlıklarında önemli mesafe almış durumda. Hatta 2020 yılı sonu kadın çalışan oranlarına baktığımızda 100 şirketten 43'ünde kadın çoğunluğuna ulaşıldığını görüyoruz.

ENGİN AKSOY/VODAFONE TÜRKİYE CEO'SU

HEDEF YÜZDE

50 Grubumuz, 2025 yılına kadar tüm dünyada kadınlar için en iyi işveren olmayı hedefliyor. Bu hedefimizin bir uzantısı olarak kendimize yeni bir hedef daha koyduk. Buna göre 2025 yılına kadar şirket genelindeki çalışan oranımızın yüzde 50 olmasını hedefliyoruz.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ

İşe alımlarda aynı pozisyon için aday olan, eşit yetkinlik ve nitelikteki aday havuzunda yüzde 50-50 kadın-erkek eşitliği gözetiyoruz. Üst ve orta yönetimden ayrılan ya da rolü değişen yöneticilerin yerineyse kadın adayların yerleştirilmesini hedefliyoruz. Telekomda kadın çalışan oranı yüzde 30 iken Vodafone'da bu oran yüzde 44. Orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranımız yüzde 41. Bayi çalışanları İçinde kadın oranı yüzde 40, çağrı merkezlerinde ise yüzde 70.