Sektörde En İyi Alkollü İçki Şirketlerinden Biri Olan Diageo’ya Göre Su Krizi Alkollü İçecek Tedariğini Tehdit Ediyor

07 Temmuz 2023

Diageo, kuraklık ve düzensiz yağmur nedeniyle ortaya çıkan su sıkıntısının, faaliyetleri için büyük bir risk oluşturduğunu söylüyor.

Dünyanın en büyük alkollü içki şirketi olan Diageo PLC, iklim değişikliğinin tüm alkollü içeceklerinin yapımında çok önemli bir yere sahip olan suyu zor bulunur hale getireceğinden endişe ediyor. Geçen yıl dünya çapında su sıkıntısı çeken 43 alanda faaliyet gösteren Diageo'nun küresel su, çevre ve tarım sürdürülebilirliği konularının başında olan Michael Alexander'a göre; su güvenliği, Diageo için iklim değişikliğiyle ilgili en önemli riski oluşturuyor.

Alexander röportajında, kuraklık karşısında dünyanın en iyi bira veya içki fabrikasına sahip olunsa bile risklerin azalmayacağını belirtti.

Dünya çok hızlı bir şekilde ısınırken yoğun sıcak hava dalgalarını, alışık olmadığımız kurak dönemleri ve hava modellerini de beraberinde getiriyor. Bu gelişmeler su kullanımı çok yoğun olan kot üreticisi Levi Strauss & Co. ve İngiliz konaklama şirketi Whitbread PLC gibi firmaları daha az su kullanan stratejiler benimsemeye zorluyor.

Diageo, su verimliliğini arttırmak adına Türkiye’de 2030 yılına kadar su kullanımını azaltmayı hedefliyor. Alkollü içeceklerin %60’ı, biranın da %90’ından fazlasını oluşturan su, aynı zamanda üzüm ve tahıl üretimindeki yerinden dolayı Diageo’nun tedarik zincirinde de çok kritik bir konumda yer alıyor. Londra merkezli alkollü içecek şirketi, 2026 yılına kadar faaliyet gösterdiği tüm “su sıkıntısı çeken bölgelerde” kullandığından daha fazla suyu yenileme sözü veriyor. Bu bölgeler, su talebinin arzı aştığı ve suyun düşük kalitesi yüzünden kullanımının kısıtlandığı yerlerden oluşuyor. Bu ülkeler arasında rakı üreten Türkiye ve tekila üreten Meksika yer alıyor.

ESG raporlama endeksine göre şirket, 2022 yılındaki faaliyetlerinde yaklaşık 17,52 milyar litre (4,6 milyar galon) su kullandı. Diageo, su sıkıntısı yaşayan alanlarda 2020 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar su kullanım verimliliğinde %40 ve genel olarak %30 iyileştirme taahhüdünde bulundu. Alexander, "İyi bir stratejimiz olduğunu biliyoruz, ancak krizin hızlandığını da biliyoruz." dedi. Su kıtlığını önlemeyi amaçlayan yasaları teşvik eden ve bu yasaların yanında olan Diageo, son üç ila beş yılda kamu hizmeti şirketleri, diğer büyük endüstriler ve hükümetler gibi tedarik zinciri dışındaki su kullanıcılarıyla da çalışmaya başladı.

Diageo’nun Türkiye’de yürüttüğü Şahyar damla sulama projesiyle bu bölgede kullanılandan daha fazla su yerine konuyor, böylece tarımda da sürdürülebilirliğe katkı sağlanmış oluyor.

Damla sulama, suyu damla damla damlatarak bitkinin köküne yönlendirir ve böylece buharlaşmayı azaltır. Şimdiye kadar, Türkiye'nin batısındaki bu girişim geçen yıldan bu yana yaklaşık 93.000 m³ su tasarrufu sağladı. 2026 yılı sonuna kadar da 177.000 m³ tasarruf etmeyi hedefliyor.

Türk çiftçilerine daha verimli bir sulama teknolojisi konusunda yardımcı olan Şahyar projesi sadece su tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda karbon ayak izini de azaltıyor. Alexander, su pompaları daha az çalıştırıldığı için bu sayede karbon emisyonunun da azaldığını belirtiyor.