Harvard Business Review Türkiye / Yeni iş arkadaşlarımızın bizi tercih nedenlerinden biri de sürdürülebilirlik yaklaşımımız

01 Aralık 2022

Kürşat Apan

Tedarik Zinciri Direktörü Mey Diageo

"Yeni iş arkadaşlarımızın bizi tercih nedenlerinden biri de sürdürülebilirlik yaklaşımımız"

Kurumsal sosyal sorumluluğumuzu yerine getirme hedefinin de ötesinde, sorumlu bir sosyal kurum olma hedefiyle çalışıyoruz. Çalışmalarımızı sorumlu tüketim bilincini yaymak, kapsayıcılığa ve çeşitliliğe dayanan kültürü geliştirmek, operasyonlarımızı karbonsuzlaştırmak, 2030'a kadar üretim prosesinde kullandığımız suyu yüzde 40 azaltmak, 2026'ya kadar su kıtlığı olan bölgelerde kullandığımızdan daha fazlasını yerine koymak, değer zincirinde atığı ortadan kaldırmak, yüzde 100 geri dönüşümlü ambalaj kullanımını sağlamak, 2030 yılına kadar tüm tesislerimizde karbon nötr olmak, daha dürüst ve adil bir dünya için katkıda bulunmak hedefleri doğrultusunda sürdürüyoruz. Daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dünya yaratmaya yardımcı olmak için çalışmalarımızı Diageo'nun global ölçekte belirlediği 2030 ekosistem hedefleri doğrultusunda ilerletiyoruz. Hedefimiz 2030 yılına kadar yaşadığımız, çalıştığımız, kaynaklarını kullandığımız ve satış yaptığımız her yerde toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmak.

Mey Diageo'da sürüdürülebilirliği bir yaşam biçimi olarak değerlendirdiğimizden, sürdürülebilirlik ile büyüme arasında tezat olmadığını düşünüyoruz. Sürdürülebilirlik projeleri kısa vadede maliyete veya yatırım gerektirse de orta ve uzun vadede geri dönüşünün daha yüksek olduğuna inanıyoruz ve bunu görüyoruz. Bu durumu iki örnekle açıklamaya çalışırsam daha net olacak. Şirketlerin yetenek için yarışmaları her zaman vardı ve bugün, bu durum daha da yoğun yaşanıyor.

Yakın zamanda işe aldığımız arkadaşlarımızın bize katılma sebeplerinden birinin sürdürülebilirlik yaklaşımımız olduğunu duymak, sürdürülebilirliğin nasıl yüksek geri dönüşümü olan bir

olgu olduğunu gösteren güzel bir örnek. Diğer bir örnek, ana tedarikçilerimizle gerçekleştirdiğimiz sürdürülebilirlik projelerinin, tedarik zincirinin ciddi sınavlardan geçtiği bu dönemde tedarik güvencesi sağlayan bir durum olarak öne çıkması.

Avrupa Yeşil Mutabakatı, tarladan başlayarak tüm üretim ve tedarik zinciri süreçlerini etkileyecek. AB yeşil mutabakatına paralel olarak, operasyonlarımızda karbon nötr olma yolculuğunda planlarımızı hazırladık ve uygulamaya başladık. Fabrikalarımızın arıtma tesislerinde biyogaz üretimi yapıyoruz. Alaşehir, Nevşehir fabrikalarından sonra 2022 yılında 2 milyon sterlin yatırımla Tarsus fabrikasını tamamlayıp devreye aldık. Bu sayede yıllık 600 ton karbon emisyon azalımı sağladık. Tüm fabrikalarında kullanılan elektrik yeşil enerji sertifikası olan IREC belgeli.2022 yılında depolama networkümüzü optimize ederek yıllık 110 bin kilometrede fazla Türkiye'deki trafiğimizi azalttık. Bu projeler ve daha niceleri ile sürdürülebilirliği bir yaşam modeline dönüştürme yolculuğunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Sürdürülebilirlik konusunda, kamu otoritesinden benzer süreçlerde de olduğu gibi regülasyonların altyapısını hazır- laması, sürecin kurallarını belirlemesi, doğru uygulamaları destekleyip teşvik politikalarını kurgulaması, kısacası sistemin sağlıklı çalışmasını sağlayan bir orkestra şefi olması. Karbon nötr yolculuğunda ve sürdürülebilirlikte şirketlerin ilgisini artırmak ve ülke olarak bu süreçte diğer ülkelerin önüne geçebilmek için, teşvik mekanizmalarının ve kamu otoritesi tarafından bu konuda politikaların hazırlanmasının önemini özellikle belirtmek isterim.