Gazete Pencere / Mey'in Global İnovasyon Hamlesi

16 Kasım 2021

MEY'İN GLOBAL İNOVASYON HAMLESİ

Mey ❘ Diageo'nun Çukurova Üniversitesi iş birliği ile tanımladığı Rakı Duyusal Çemberi, global alkollü içki sektörünün üniversitesi olarak nitelenen IBD'nin (Institute of Brewing and Distiling) düzenlediği bir webinar'da dünyanın dört yanından katılan sektör profesyonellerini tanıtıldı. Mey | Diageo Kalite, Teknik ve İnovasyon Kıdemli Müdürü Duygu Beypınar'ın konuşmacı olduğu toplantıda çok aşamalı üzüm distilasyonuna dayalı özgün rakı üretim süreci de global platforma taşınmış oldu.

İki yılda 3000'den fazla tadım Çalışmayı gerçekleştiren Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr.Turgut Cabaroğlu; Dr. Öğr. Üyesi Merve Darıcı ile Mey | Diageo'dan Duygu Beypınar ve Kalite, Teknik ve İnovasyon Müdürü Koray Özcan'ın makalesi dünyanın önde gelen hakemli gıda bilimi dergisi Foods'da yayınlanmıştı. IBD İrlanda Ofisi, bu konuda üyelerine ve öğrencilerine bilgi vermesi için Duygu Beypınar'ı geçtiğimiz ay düzenlenen webinar'a konuşmacı olarak davet etti.

16 yıldır Mey | Diageo'da çalışan kimya mühendisi Duygu Beypinar, webinar'da IBD üyelerine rakı tat çemberi hakkında şu bilgileri verdi:

"Sensory Lexicon and Major Volatiles of Raki Using Descriptive Analysis and GC-FID/MS isimli bilimsel çalışma, Mey❘ Diageo ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği iş birliği ile gerçekleştirildi. İki yıl boyunca Türkiye'de piyasada bulunan tüm üreticilere ait önemli markalar, 3000'den fazla tadımla tekrarlı duyusal analizlere alındı ve rakının aromatik dünyası ve aroma-tat çemberi tanımlandı." Kanada'dan Fransa'ya, ABD'den Almanya'ya dünyanın dört bir yanından 100'ü aşkın bira üreticisi ve damıtıcının katıldığı webinar'da Beypinar, Rakı Duyusal Çemberi'ni geliştirmek için yapılan çalışmaları; kullanılan malzemeler ve üretim sürecinin ürünün lezzetini nasıl etkileyebileceğini anlattı. Webinar sırasında Beypinar ayrıca önümüzdeki günlerde rakı ile tüketilen yemekler rakının sofralarının olmazsa olmazı mezeler konusunda da bir araştırma daha yapmak istediklerini belirtti.