Şarap

Anadolu’nun Soylu Üzümlerinden

Şarap kategorisine ait markalarımız Kayra Imperial, Kayra Versus, Kayra Vintage, Kayra Buzbağ Rezerv, Kayra Cameo, Kayra Madre, Kayra Heritage, Allure, Experimental Series , Terra, Leona, Buzbağ, Tılsım, Cumartesi, Güzel Marmara’dan oluşuyor.

Anadolu, dünyanın bilinen ilk şaraplarının üretildiği topraklar olarak karşımıza çıkıyor. Mey|Diageo olarak bizim şarap üretimindeki felsefemiz: "Bu topraklar dünyanın ilk şarabını üretti, neden en iyi şarabını da üretmesin?". Anadolu'nun soylu üzümlerinin hakkını vermeyi, Türkiye'deki bağların gerçek potansiyelini ortaya çıkartmayı hedefleyerek yarattığımız portföyümüzü, dünyanın en prestijli yarışmalarından kazandığımız sayısız ödülle taçlandırmaya devam ediyoruz. Yaptığımız yatırımlar ve gerçekleştirdiğimiz yeniliklerle ürettiğimiz şaraplarımızı yurtdışında ve hatta şarabın merkezi olarak kabul edilen ülkelerde de beğeniyle tüketilen noktalara taşıyoruz. Kendi bağlarımızda yetiştirdiğimiz üzümlerimizle üretim yapmayı sürdürüyoruz. Bize bağı dinlemeyi, doğayla aynı dilden konuşabilmeyi öğreten kendi bağlarımızdan ürettiğimiz şaraplarımızla, topraktan kadehe uzanan kusursuz şaraplar üretebilmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Markalarımız

KAYRA IMPERIALKAYRA VERSUSKAYRA VINTAGEKAYRA BUZBAG REZERV
KAYRA CAMEOKAYRA MADREKAYRA HERITAGEALLURE
EXPERIMENTAL SERIESTERRALEONABUZBAĞ
CUMARTESİGÜZEL MARMARA

Şarap Kültürü

Analiz sonucu ve duyusal olarak hasadına karar verilen üzümler, 20 kg’lık plastik üzüm kasalarıyla fabrikaya taşınır. Üzümler bekletilmeden işlenir. Üzümler ayıklama ve sap ayırma proseslerinden geçtikten sonra kırmızı şarap yapımı için tüm ya da yarı patlamış taneler (mayşe) paslanmaz çelik tanklara alınır. Beyaz ve roze şarap yapımında; kırmızıdan farklı olarak ayıklama ve sap ayırma proseslerinden sonra üzüm doğrudan preslemeye alınır. Presleme işleminden sonra soğutularak ön durultma işlemine geçilir. Ardından durultma sonrası temiz şıra fermentasyon tankına aktarılır. Daha sonra tanklara maya ilave edilir ve fermantasyon başlamış olur. Tanklar winemaker (şarap uzmanı) tarafından günde en az 2 defa tadılarak yapılacak işlemlere ve karıştırma şekline günlük olarak karar verilir. Aynı zamanda her tadım öncesi tanklardan numune alınarak şeker ve sıcaklık kontrolleri yapılır.

Fermantasyon kırmızı fermantasyon tankları için 28-30 santigrat derece arasında ortalama 7-12 günde tamamlanır, beyaz ve rose fermantasyon tankları için ise 10-15 santigrat derece arasında ortalama 15-30 günde tamamlanır. Kırmızı şarap üretiminde preslemeye günlük yapılan degüstasyon sonucunda karar verilir. Preslenmesine karar verilen tankların ön şıraları alınır, bu şıraya ‘Serbest Şıra’ adı verilir. Serbest şıra kalitesine göre fıçılara ya da tanklara alındıktan sonra tankta kalan fermente üzüm pnömatik preslere gönderilir ve pres işlemi tamamlanır. Bu şekilde elde edilen şıraya ise ‘Pres Şırası’ adı verilir. Alkolik fermantasyonun bitimiyle kırmızı ve bazı özel beyaz çeşitlerde malolaktik fermantasyon işlemi başlatılır. Burada amaç damakta daha sert olan malik asitin daha yumuşak olan laktik asite dönüştürülmesidir.

Fermantasyon sonucunda şaraplar tortusundan arındırılarak dinlenmesi için fıçılara veya paslanmaz çelik tanklara alınır. Dinlenme süresi boyunca periyodik olarak tadımları ve analizleri yapılır. Dinlendirme süreci mass, semi premium segment şaraplar için 5-10 ayken, premium segment şaraplar için 1-3 sene arasında değişmektedir. Takip eden süreçte şarabın markalaşması amacı ile yapılacak olan şaraba uygun olarak karıştırma işlemi gerçekleştirilir. Bu işleme kupaj ya da harmanlama adı verilir. Kupaj sonrası şaraplara durultma işlemi yapılır. Burada amaç şarabı fiziksel ve kimyasal olarak stabilize etmek/berraklaştırmak, ilave olarak şarabın duyusal özelliklerini etkileyen istenmeyen bileşikleri uzaklaştırmaktır.

Bir sonraki aşama olan ‘Soğuk Stabilizasyon’ işlemi ile şişelendikten sonra çökme ihtimali olan şarap taşları (tartarat kristalleri) -5 santigrat derece sıcaklıkta bir süre bekletilerek uzaklaştırılır. Devamında sırası ile filtrasyon, şişelemeye hazırlık, son filtrasyon ve şişeleme işlemleri gerçekleştirilir.

  • Şarap nedir? Taze üzüm suyundan fermantasyon(mayalanma) yöntemiyle üretilen içkiye şarap ismi verilir. Tüm alkollü içkilerin en doğal olanlarından biri olarak tanımlanır. 
  • Fermantasyon (mayalama) nedir? ​Fermantasyon, mayanın sebep olduğu doğal bir süreçtir. Mayalar, bağlarda ve şarap üretim tesislerinde üzümle doğal olarak birlikte yaşayan mikro organizmalardır. Bu organizmalar yaşayabilmek için üzüm şırasında bulunan şekerle beslenir, fermantasyon yoluyla alkole ve karbondioksit gazına dönüştürür.
  • Şarap nasıl üretilir? Bağlarda ve üretim tesislerinde üzümle doğal olarak birlikte yaşayan mikro organizmalara maya adı verilir. Mayalar, yaşayabilmek için üzüm şırasında bulunan şekerle beslenir, fermantasyon(mayalanma) yoluyla alkole ve karbondioksit gazına dönüştürür. Neredeyse tüm üzüm çeşitlerinde etli kısım beyazdır. Kırmızı ve roze şarapların rengi, mayalanma sırasında kabukların kullanılmasından gelir. Eğer kabuklar ilk aşamalarda ayrılırsa çok az renk olur veya hiç olmaz. Siyah üzümlerden roze şarap da bu şekilde yapılır. Beyaz şarap, hem siyah hem de beyaz üzümlerden yapılabilir. Kırmızı ve roze şarap ise sadece siyah üzümlerden yapılabilir.
  • İklim tiplerinin şarap üzerindeki etkisi nedir? İklim üzümün olgunlaşmasında önemli bir faktördür. Diğer meyvelerde olduğu gibi, üzümün de olgunlaşması için yeterince güneş ışığı almış olması önemlidir. Eğer üzüm yeterince güneş ışığı alırsa, meyvenin içindeki ekşi asitler şekere dönüşür ve kabukları olgunlaşır; eğer yeteri kadar güneş ışığı almaz ise, yeşil ve sert kalır, asitli ve ekşi bir tada sahip olur. Aşırı güneş, üzümün asidinin düşük ve elde edilen şarabın yavan ve dengeden yoksun olmasına sebep olur. Güneş ışığı çok az olursa, şarabın tadı yoğun olmaktan uzak ve bir o kadar ekşi olur. Bir şarabın ne kadar iyi olacağı, yağmur, güneş ışığı ve sıcaklık arasındaki dengeye bağlıdır. Bu nedenle iklim tiplerinin şarabın tadı, içerdiği aromalar ve asiditesi gibi özellikleri üzerinde önemli bir etkisi vardır.
  • Serin iklimde yetişen üzümlerden yapılan şaraplar hangi özelliklere sahiptir? Serin iklimli bölgeler, az güneş gördüğü için, siyah üzümlerin rengi koyulaşmaz. Bu sebeple kırmızı şarap üretiminden çok beyaz şarap üretimi tercih edilir. Güneşi az görmesi sebebiyle alkol oranı düşük şaraplar yapılır.(az şeker) Üzüm, soğuğa karşı direncini arttırmak için asit yapar, böylece asit oranı oldukça yüksek etkiye sahip şaraplar ortaya çıkar. Örnekleri; Kuzey Fransa, Almanya vb..
  • Türkiye’de bağ bozumu ne zaman yapılır? Hasat, üzümler olgunlaştığı zaman başlar. Türkiye’de bu dönem batıdan doğuya değişkenlik göstermekle birlikte, Ağustos ayının ikinci yarısından başlayarak, Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Erken olgunlaşan çeşitler, diğer üzümlerden daha önce hasat edilir. Bununla birlikte iklim koşulları da olgunlaşma sürecini önemli ölçüde etkilemektedir. Hasat edilen üzümler, en kısa sürede işlenmelidir. Kaliteli şarap üretimi için bağlarda sabaha karşı ve gece serinliğinde hasat yapılır.
  • Öküzgözü üzümünün özellikleri nelerdir? İri taneli, koyu renkli ve etli bir üzüm olan öküzgözü, yoğun olarak Elazığ ve Malatya bölgelerinde yetiştirilir. Eylül sonu, ekim ortalarına kadar olgunlaşan, tanen miktarı yüksek olmayan, orta gövdeli, yüksek asitli şaraplar verir. Türk şarapçılığında bir klasik olan Boğazkere-Öküzgözü kupajında kullanıldığı gibi, tek başına da şarap üretimine uygundur. Çok gövdeli olmayan bu şaraplar, olgun kiraz, vişne, karadut ve pekmez aromalarına sahiptir. 
  • Boğazkere üzümünün özellikleri nelerdir? Boğazkere, Türkiye’nin asil üzümleri içerisinde, en güçlü ve karakterli olanlarından biridir. Fırat ve Dicle ırmakları arasındaki bölgede yaşamını sürdüren, küçük taneli, koyu renkli, kalın kabuklu bir üzüm türdür. Buruk bir tadı olan bu siyah üzümün kökeni Diyarbakır ve civarıdır. Bu bölgenin kurak iklimine oldukça uyum gösterir; çakıllı, bazen kalkerli ve killi, kırmızı topraklarda yetişir. Boğazkere’den elde edilen şaraplar yüksek miktarda tanen içeren, oldukça gövdeli ve yıllandırmaya uygun şaraplardır. Kiraz, vişne, karadut gibi meyve aromalarıyla birlikte baharat tonları da sıkça görülür. Güçlü ve buruk bir tadı olduğu için, genel olarak öküzgözü ile birlikte kupajlarda kullanılır.